Leren autorijden is iets dat vrijwel iedereen wel wilt. op jonge leeftijd kijken veel mensen er naar uit om hun rijbewijs te halen en zelfstandig door middel van een auto van A naar B te kunnen gaan. Autorijden is echter niet iets dat binnen een dagje geleerd is. Het vereist in de meeste gevallen aardig wat rijlessen alvorens je daadwerkelijk op examen kunt en je rijbewijs op zak kunt hebben. Tevens zijn er behoorlijk wat regels verbonden aan het behalen van een rijbewijs en het leren autorijden. Het proces is vaak wat ingewikkelder dan het in eerste instantie lijkt en er komen ook aardig wat voorwaarden bij kijken.

De voorwaarden van leren autorijden

Auto leren rijden begint bij een rijschool. Het is algemeen bekend dat je vanaf je achttiende, uiteraard indien je in bezit bent van een geldig rijbewijs, zelfstandig met een aut de weg op mag. Het is echter niet zo dat je ook pas op je achttiende je rijbewijs mag halen. In Nederland is de regel namelijk dat je vanaf de leeftijd 16,5 al rijlessen mag nemen. De rijlessen die je neemt hebben geen beperking en dit mogen er zo veel zijn als je wilt. Wel is het zo dat je op deze leeftijd, al ben je er klaar voor, nog geen praktijkexamen mag doen. Dit mag namelijk pas van je zeventiende. Een 17-jarige die goed genoeg kan rijden mag op examen, maar de voorwaarde als hij of zij het rijbewijs behaalt is dat hij of zij tot de achttiende enkel mag autorijden met een begeleider erbij. De begeleider moet ook officieel staan ingeschreven als begeleider van deze persoon. Wel mag je op de 16-jarige leeftijd een theorie-examen doen voor de auto. Deze is echter niet oneindig geldig. Let er dus wel op dat je niet op je zestiende al je theorie haalt, als je vervolgens nog lang niet op praktijkexamen wilt of kunt.

Het proces van het leren autorijden

Bij het leren autorijden komen diverse zaken bij kijken. Als eerst dien je te zorgen dat je een officiƫle rijschool hebt waar je je inschrijft. Hierbij heb je uiteraard een geldig identiteitsbewijs nodig en moet je zoals gezegd om rijlessen te kunnen nemen een minimale leeftijd hebben van 16,5. Indien dit allemaal in orde is kun je gaan lessen. Wat je als eerst leert zou kunnen verschillen per rijschool, maar de meeste rijscholen kiezen ervoor je als eerst het sturen en gassen te leren. Vervolgens zul je je focussen op de rem en nog wat later pas op het schakelen (indien je je rijbewijs voor een schakel haalt). Als deze zaken zijn afgerond of al redelijk goed gaan ben je er echter nog lang niet. Bij het behalen van je rijbewijs is namelijk een van de belangrijkste dingen je kijkgedrag. Het is van cruciaal belang dat je altijd je spiegels, maar ook je dode hoek erg goed in de gaten houdt. Wanneer je klaar bent voor je praktijkexamen zal je rijschool deze voor je aanvragen. Wel dien je uiteraard je theorie-examen in de tussentijd al behaald te hebben. Om praktijk lessen te nemen hoef je echter nog geen theorie op zak te hebben, maar het mag natuurlijk wel.

Theorie-examens, cursussen en lessen

Bij de theorie komt er van alles en nog wat bij kijken. Het is belangrijk dat je weet wie er in welke situatie voorrang heeft, hoe je moet omgaan met bijzondere verkeerssituaties, welke verkeersborden welke betekenis hebben en wat de maximumsnelheden zijn op welke wegen. Het is belangrijk dat je alles regels kent. Deze kun je leren door simpelweg een goed theorieboekje te kopen en hieruit te leren. Een andere optie, waar steeds meer jongeren voor kiezen is het nemen van een cursus. Er zijn bijvoorbeeld cursussen die ook een examen in de cursus hebben. Je gaat dan bijvoorbeeld van vroeg in de ochtend tot laat in de middag naar de cursus. Hier wordt je van alles en nog wat geleerd en de volgende ochtend doe je je theorie-examen. Het examen vindt plaats op het CBR.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *