De gootsteen die verstopt zit. Heel vervelend en je wil hier uiteraard zo snel mogelijk een oplossing voor. Er zijn verschillende manieren hoe de gootsteen ontstoppen een koud kunstje wordt. Het is belangrijk om eerst goed te kijken wat en hoe je de verstopte gootsteen het beste kan aanpakken. Hieronder een paar suggesties waar mee je het probleem van de verstopte gootsteen het beste kan aanpakken.

Gootsteen ontstoppen met plopper

De meeste huishoudens hebben er wel een in huis. Een rubberen ontstopper met houten steel. Een soort grote zuignap. Het rubberen gedeelte probeer je vast te drukken op het afvoerputje van de gootsteen. Als de zuignap een beetje vastzit maak je met behulp van de steel een soort pompende beweging. Door de luchtdruk die er op deze manier ontstaat kan het vuil dat de verstopping veroorzaakt door schieten en daarmee heb je het probleem opgelost. Maar in sommige gevallen is de verstopping zo ernstig dat dit niet voldoende is. Dan zal je een andere optie moeten uitkiezen.

Gootsteen ontstoppen met soda en azijn

Een heel doeltreffend middel maar wel even een waarschuwing erbij. Dit gaat enorm bruisen. Kijk goed uit voor spetters als je dit gaat gebruiken of wil proberen. Om de verstopte gootsteen weer open te krijgen kan je het volgende doen. Neem een kopje baking soda en eenzelfde hoeveelheid azijn. Doe de soda in het afvoerputje van de gootsteen en schenk hier voorzichtig het kopje azijn op. Dit gaat even flink bruisen. Dit zorgt ervoor dat het vastgekoekte vuil wat de verstopping veroorzaakt loskomt en verdwijnt. Laat dit zo ongeveer een kwartier of twintig minuten staan. Ondertussen zet je de waterkoker aan. Na die twintig minuten spoel je kokend water door de afvoer om eventuele blokkades weg te spoelen.

Afvoer ontstoppen met soda en azijn

Een vloeibare gootsteenontstopper

Een andere manier is om de gootsteen te ontstoppen is een vloeibare gootsteenonstopper. Een chemisch middel dat je in de verstopte afvoer giet en na een korte inwerktijd weer doorspoelt met water. Maar hierbij ook even een waarschuwing. Het is een chemisch goedje dat wel zeer doeltreffend is. Trek handschoenen aan als je dit middel gaat gebruiken. Als je dit spul op je handen krijgt kan het voor huidirritatie zorgen. Zet ook als het even kan een raam open zodat het goed kan ventileren.

Lees eerst heel goed de gebruiksaanwijzing op de fles. Kijk hoeveel je van het product in het afvoerputje moet gieten en hoe lang dit moet inwerken. Na de inwerktijd spoel je even goed na met water en als het goed is de verstopping verleden tijd.

Gootsteen verstopt? Draai de zwanenhals open

Wat je ook kan doen (maar het is wel iets meer werk) is de sifon of zwanenhals opendraaien. Zet er wel even een emmer onder. Draai de sifon open en kijk of er vastgekoekt vuil inzit spoel het even goed schoon. Je kan eventueel ook een trekveer of een stuk elektriciteitsdraad in de afvoerbuis steken. Zit er daar een verstopping? Dan kan je die op deze manier als het ware doorprikken.

Het is overigens wel belangrijk dat je bij het opnieuw dicht draaien van de sifon of zwanenhals kijkt of de aansluitringen wel goed zitten. Anders bestaat de kans dat het op die plek gaat lekken.

Gootsteen ontstoppen; verstopte gootsteen voorkomen

Eigenlijk is bij een verstopping het kwaad al geschied. Je kan het ook niet altijd voorkomen. Maar je kan voorkomen dat je gootsteen verstopt. Kijk goed wat je allemaal door de gootsteen wegspoelt. Vet en van allerlei vuil kan in de afvoer gaan ophopen. Veeg de mayonaise en andere rommel dus even met een keukenpapiertje in de groene afvalbak. Zo voorkom je dat de afvoer verstopt raakt én het is aanzienlijk beter voor het milieu.

Gebruik een gootsteenzeefje hier blijft het meeste vuil wel op liggen. Dan is het een kwestie van zeefje eruit halen en boven de vuilnisbak leegmaken. Daarnaast kan je regelmatig de afvoer een soort kleine reinigingsbeurt geven. Dat kan bijvoorbeeld met soda en heet water. Dat helpt om een verstopping te voorkomen.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.