Mijten die het vocht uit uw plant zuigt en draden spinnen. Dit worden ook wel spinten genoemd. Wanneer je ze gevonden heb zal je waarschijnlijk zeer balen, maar niet getreurd: in dit artikel delen we onze tips om spint bestrijden eenvoudig te maken.

Wat is spint?

Spint is een infectie van mijten op planten. Mijten zijn kleine geleedpotige insecten, denk hierbij aan een voormaat van een speldenknop. Ze zijn vaak niet met ons eigen zicht te spotten, daarvoor heb je een microscoop nodig. Ze zijn meestal wit of geel van kleur. Spint tast bladeren aan en werkt dan ook hetzelfde als bladluis. Het is een plaag op de plant. De mijt prikt van onder het blad kleine gaatjes in het blad om het vocht eruit te kunnen zuigen. Terwijl ze dit doen laten ze kleine vlekjes achter, deze zijn geel of bruin. Wanneer er niets aan de plant wordt gedaan kunnen de hele bladeren verkleuren en zal het spint fijne draden tussen alle bladeren en stengels spinnen. Het is daarom ook zeer belangrijk om de plant goed te behandelen voordat hij zal sterven door spint.

Hoe kan je spint herkennen?

Zoals in de vorige paragraaf uitgelegd verspreidt de spint zich over de hele plant door bruine of gele vlekjes achter te laten. Wanneer dit zichtbaar is, is het belangrijk om de onderkant van de bladeren goed te bekijken. Als hier kleine beestjes aantreft is de kans groot dat uw plant geïnfecteerd is door spint. De spinachtige beestjes zijn ongeveer een millimeter groot en daarbij vergelijkbaar met een luis. Ook spinnen deze mijten fijne draden om en rond de plant heen. Deze zullen kris kras door en om de plant zitten, niet in een spinnenweb structuur zoals we van spinnen gewend zijn.

Hoe voorkom je deze mijten?

Mijten zijn matig te bestrijden omdat ze zich enorm snel voortplanten. Ze laten zich meenemen door de wind of reizen mee op jouw kleding. Op deze manier kunnen ze zichzelf heel snel verspreiden, het is dus niet gemakkelijk om spint te voorkomen maar we zullen u wat tips geven om het in ieder geval te proberen.
Ten eerste is het handig om de plant goed te blijven besproeien met water. Mijten zijn namelijk dol op droog en warm weer waardoor ze snel afgeschrikt zullen zijn door een natte plant. Vergeet hierbij niet de onderkant van de bladeren ook goed vochtig te houden, deze worden vaak vergeten.
Ten tweede is het belangrijk om gepotte planten eens in de zoveel tijd opnieuw in de pot te zetten. Hierbij is het cruciaal dat er nieuwe potgrond in komt met voeding. Mijten vestigen zich namelijk het liefst in voedingsarme grond.
Ten derde is het belangrijk om de plant gezond te houden. Een gezonde plant heeft namelijk een betere weerstand en kan zich dan dus beter verweren tegen de mijten.

Hoe bestrijdt je sprint wanneer het al is opgetreden?

Zoals hierboven al uitgelegd is het lastig om spint te bestrijden aangezien ze zich snel kunnen verplaatsen. Toch is het belangrijk dat u de strijd niet opgeeft en gewoon probeert om de sprint te bestrijden.
Het is ten eerste heel belangrijk om de besmette delen van de plant af te knippen. Hierbij is het heel belangrijk dat u op uw kleding, handen en snoeischaar let. Wees namelijk geen vervoer voor de mijten om zich weer op de nieuwe bladeren te kunnen vestigen. Knip de delen af en ga u dan wassen zodat u zeker weet dat alle mijten weg zijn.
Hierna is het handig om een plantenspuit te vullen met koud water handzeep en spiritus. De verhoudingen zouden ongeveer zo moeten zijn: koud water 97 procent, handzeep 2 procent en spiritus 1 procent. Hierna moet de plant worden gesprayd met deze mix. Het is belangrijk omdat dit in de avond te doen wanneer de eitjes uit komen. Hierdoor zorg je dat deze eitjes gelijk geen kans meer krijgen om zich voort te planten. Deze handeling moet je blijven herhalen tot het sprint is uitgeroeid. Dit zal ongeveer een week tot 11 dagen duren.

Het is belangrijk om de strijd niet op te geven, heel veel succes met de strijd tegen spint!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.