Je woning verkopen is een vrij complex proces, waar veel tijd in gaat zitten. Je moet namelijk met een hoop zaken rekening houden als je je huis gaat verkopen. Natuurlijk wil iedere woningverkoper de hoofdprijs voor zijn huis vangen en de woning zo snel mogelijk zien te verkopen. Hoe pak je dit precies aan? Onderstaand stappenplan, met handige praktische tips, helpt je om je woning beter én sneller kwijt te raken. Doe er je voordeel mee!

Een verkoopmakelaar inschakelen & de vraagprijs bepalen

De eerste stap in het verkoopproces van woningen is om een verkoopmakelaar in te schakelen en, in overleg met hem, een goede vraagprijs voor je huis vast te stellen. Een verkoopmakelaar kan heel precies vaststellen (of laten vaststellen) wat de exacte waarde is van je woning. Vaak doet een verkoopmakelaar dit doordat hij de reële prijzen weet van woningen in de omgeving. Luister daarom goed naar het advies van je verkoopmakelaar, want de hoogte van de woningprijs heeft invloed op de snelheid waarmee je je woning kunt verkopen. Vraag je te veel geld, dan staat je huis doorgaans langer te koop. Een te lage verkoopprijs is natuurlijk ook niet de bedoeling. Je verkoopt je woning dan meestal sneller, maar loopt al snel duizenden euro’s mis.

Pak achterstallig onderhoud vóór de verkoop aan

Woningen die veel mankementen vertonen en achterstallig onderhoud hebben, dalen niet alleen flink in waarde, maar zijn op de woningmarkt ook een stuk minder populair. Weinig potentiële kopers zijn geïnteresseerd in een pand waar nog flink aan verbouwd en gerenoveerd moet worden. Loop daarom, voordat je je huis te koop gaat zetten, samen met de makelaar het interieur door en controleer ook de buitenzijde van je woning op mogelijke gebreken. Er zijn tal van zaken die je kunt aanpakken om je woning op te knappen. Denk aan schilderwerk van kozijnen, plafonds en/of wanden, het vervangen van kapotte dakpannen, de muur stukadoren als er scheuren of oneffenheden in zitten en het repareren van stopcontacten en loszittende trapleuningen.

Zorg voor een nette woning en tuin

Verkopen is een proces dat draait om vertrouwen, maar is bovendien iets visueels: zien je woning en tuin er netjes uit, dan vallen deze natuurlijk sneller bij potentiële kopers in de smaak. Ruim daarom je woning voorafgaand aan een bezichtiging grondig op. Persoonlijke voorwerpen en spullen kun je wegleggen in kasten of in bergingen. Stof je woning grondig en zorg ervoor dat het interieur fris ruikt. Zeker in de zomermaanden is het slim om je huis bij een bezichtiging vooraf goed te ventileren, zodat de lucht in huis schoon en fris is. Zijn er schimmelplekken op muren, in vochtige ruimtes als het toilet of de keuken, of op het plafond? Werk deze hoe dan ook van tevoren weg! Ten slotte verdient de tuin de nodige aandacht als je je woning aan de man (of vrouw) wilt brengen. Zorg ervoor dat er geen onkruid meer in de tuin staat. Knap ook lelijke schuttingen op door ze een nieuw laagje verf te geven. En natuurlijk mag je niet vergeten om troep in en rond de tuin op te ruimen en om even het gazon goed strak te maaien.

Zorg voor duidelijke foto’s en/of video’s

Wanneer je jouw woning snel wilt verkopen, is het cruciaal om te zorgen voor goede, scherpe en vanuit de juiste hoek genomen foto’s en/of video’s. Een verkoopmakelaar kan je hierover adviseren. Een idee is om een gespecialiseerde fotograaf in te schakelen die ervaring heeft met woningfotografie. De beelden die mensen zien, online of in een brochure, zijn namelijk vaak doorslaggevend in het verkoopproces van woningen.

Maak gebruik van een ervaren makelaar met een breed netwerk

Let bij het uitkiezen van een makelaar goed op het netwerk en de reputatie van de betreffende expert. Er zijn, met name in de grote steden, makelaars in overvloed, dus je hebt de nodige keuze. Kijk tijdens je zoektocht hoe groot een makelaar is (waar opereert hij?), hoe zijn of haar website eruit ziet, hoe de makelaar communiceert, welke reviews hij of zij krijgt en ten slotte welke bemiddelingstarieven de makelaar rekent. Vraag ook minimaal drie offertes op bij makelaarskantoren, zodat je goed vergelijkingsmateriaal hebt.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.